Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

A Fekete Madonna oltalmában – a kópházi kegyhely legendájáról készült film

2022. július 2-án ünnepelték Kópházán a Sarlós Boldogasszony búcsújáró templom felszentelésének kétszázötvenedik évfordulóját. Már hosszú ideje indulnak útnak ezen a napon a magyar, a horvát és a német ajkú zarándokok, hogy együtt imádkozhassanak hazánk egyik lorettói Fekete Madonna kegyképe előtt. Ezt az utat követhették végig a szerda este Kópházán bemutatott rövidfilmben, amelyben megismerhető, hogy a helyiek számára miért is fontos Szűz Mária.

Kópházán a búcsújárás hagyománya több száz évre tekint vissza. A környékbeli falvakból, sőt a Várvidék ausztriai oldaláról is sokan indulnak ilyenkor útnak. A filmben Németh Antal kanonok és Mogyorósi Márk Ányos bencés szerzetes vallanak személyes kötődéseikről, de arról is, hogy napjainkban mi is lehet a valódi küldetése a kópházi kegyhelynek. Mogyorósi Márk Ányos szerint ez a szentély a találkozások helye: három nemzet találkozik itt a búcsú ünnepén. Mogyorósi Márk Ányos vallja, hogy a szentélyben vagy a zarándokút során az ember számos kérdésre választ kaphat. Az egyik legfontosabb, hogy az ember békére leljen. Együtt kell tennünk a békéért – tette hozzá.

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Kópháza képviselője, Mogyorósi Péter/Petar hangsúlyozta, számukra, a már fél évezrede itt élő várvidéki horvátoknak fontos megtartó erő a hit. A film valójában ezt is kifejezi – mondta. A horvát és magyar nyelvű rövidfilmben megismerjük továbbá a zarándokok motivációit is, akik különböző pontokról indulva egy irányba, együtt haladnak egészen Kópházáig. A szereplők az út során vallanak arról, hogy miért is kötődnek a kópházi kegyhely misztériumához. Gondolataik számos tanulsággal szolgálhatnak mindannyiunk számára, amelyek segíthetnek a mindennapi élet kihívásaiban is.

Elsődleges célunk volt, hogy feldolgozzuk és bemutassuk a helybéliek kötődését: miért is meghatározó számukra a Fekete Madonna legendája. Történeteik jól példázzák, hogy a felgyorsult világban, a 21. században miként is tarthat egy közösség életben egy több száz éves hagyományt – mondta Bárány Krisztián, az imázsfilm szerkesztő-rendezője. Az imázsfilmet a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Kópháza megbízásából, a horvátországi Központi Államigazgatási Hivatal támogatásával a Filmever Stúdió készítette. Az alkotás szerkesztő-rendezője Bárány Krisztián, operatőrei Holovitz Edgár és Verőcei Gábor volt. Közreműködött Bárány Cintia és Mogyorósi Péter/Petar, a helyi nemzetiségi önkormányzat képviselője is.

Képek forrása: Filmever Stúdió
Sopron Média