Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

Kópházi iskolások zarándoklata Császárfaluba (Kaisersdorf, Kalištrof – A)

A kópházi Nakovich Mihály-iskola növendékei az idei esztendőben is felkeresték a mariazelli Szűzanya Kaisersdorfban található kegyhelyét.

A múlt század húszas éveinek elején Horváth Ignác, horvát plébános a mariazelli bencések vezetéséhez fordult azzal a kéréssel, hogy engedélyezzenek másolatot készíteni a mariazelli Szűzanyáról. Azzal indokolta kérését, hogy akik nem tudnak elzarándokolni betegségük vagy öreg koruk okán Mariazellbe, azoknak lehetőségük legyen az időről időre más falu templomába kerülő szobor előtt egy csendes órában hódolni a Szűzanyának. Horváth Ignácnak köszönhetően ez meg is valósult. 1926 óta minden évben más-más horvát faluban van ez a szobor.

2022. augusztusától az ausztriai Kaisersdorfban – horvát nevén Kalištrof – imádkozhatunk egy éven át a mariazelli Szűzanya szobra előtt.

Kópházán már kétszer – 1997-ben és 2012-ben – köszönthették a Szűzanya szobrát, és egy évig fogadhatták az ide érkező zarándokokat. Az iskolások (a pandémia éveit leszámítva) 2006-tól minden évben elzarándokoltak Mária kegyszobrához. Ha közelebb volt, akkor gyalog, távolabbi helyekre pedig autóbusszal.

Nem volt ez másként idén sem. Mintegy 60 kisgyerek készülődött a nagy útra. Csatlakoztak hozzájuk a kópházi Szent Kristóf Zarándok Egyesület tagjai, valamint más kópházi felnőttek is, így 100 fősre duzzadt a zarándokcsoport. A gyalogosok reggel 6 órakor indultak a 28 km-es útra a kópházi kegytemplom elől. Az iskolások és az idősek pedig autóbusszal utaztak Kaisersdorfba, Szarka Gábor atya lelki vezetésével.

Szívmelengető látvány volt a kaisersdorfi templom padjaiban ülő sok Nakovich-pólós kisgyerek. Kifejezték az egységet, a közös akaratot, az összetartozást – nemcsak az iskolában, hanem a Mária-tiszteletben is. A hangosan zúgó közös ének – a csengő gyerekhangokkal – még abban is áhítatot ébresztett, akit eddig nem érintett meg mélyebben ez a fajta lelkiség. S bár a körmenet ideje alatt szemerkélni kezdett az eső, a buzgó imát és a mély ájtatosságot ez sem zavarta meg. Jó volt szívből fakadó hittel Máriát köszönteni.

Forrás és fotó: Sárközi Ágnes iskolaigazgató / Nakovich Mihály Általános Iskola és Óvoda
Győri Egyházmegye Sajtóiroda (km)