Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

Ablaknyitás az Úr eljövetelére – Élő adventi kalendáriummá vált Kópháza


Kópházán 2014 óta osztrák mintára minden adventi napon egy intézmény vagy egy családi ház ablakát öltöztetik ünnepi díszbe a helyiek, számmal jelezve, hogy hány nap telt el a várakozásból. Esténként a falu apraja-nagyja összegyűlik az aznapra feldíszített ablak előtt, hogy Németh Antal plébániai kormányzó atya vezetésével készüljenek az Úr Jézus születésének ünnepére.

A napról napra megnyíló ablakok hitünk lényegére mutatnak rá, arra, hogy Krisztusban van élet. Ő az igazi Fény, aki mindannyiunkat megvilágosít. A feldíszített ablakok jelzik, hogy a kétezer évvel ezelőtt történt megtestesülés jelenében élünk. Ennek az eseménynek a jelentése, az értelmünket meghaladva, a szívünket akarja megérinteni. A kivilágított ablakok arra hívnak minden este, hogy találkozzunk vágyainkkal, igényeinkkel, félelmeinkkel, csalódásainkkal, reményünkkel, hitünkkel és kételyeinkkel. A megnyíló ablakokon át lássunk rá az isteni misztériumra és életünk titkaira! – buzdította a kópháziakat az idei első ablaknyitás alkalmával Németh Antal atya.

Klemensits Ingrid, az adventi ablaknyitások szervezője elmondta, hogy minden estének van egy házigazdája, ő fogadja a vendégeket egy karácsonyi verssel vagy történettel. Ezt követően Németh Antal atya a Szentírásból olvas fel, és elmélkedéssel segíti az elhangzottak megértését, majd megáldja az adott nap ablakát. A résztvevők a közös imádság során elhunyt szeretteikről is megemlékeznek. A program szeretetvendégséggel zárul. „Hálásak vagyunk Németh Antal atyának, aki már a kezdetektől támogatta az ablaknyitást, aki minden este vezeti nyáját gondolataival, imáival. Nagyon örülünk, hogy részesei lehetünk ennek a csodának” – hangsúlyozta beszámolójában Klemensits Ingrid.

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Klemensits Ingrid