Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

Film készült a búcsújáró kópházi kegyhelyről

A Sarlós Boldogasszony búcsújáró templomról és az ahhoz kapcsolódó zarándoklatról készült magyar és horvát kétnyelvű rövidfilm a Kópháza Horvát Nemzetiségi Önkormányzat megbízásából, amit szerda délután mutatnak be.

Több százéves hagyomány a búcsújárás, ahol a zarándokok különböző pontokról indulnak útnak célul véve Kópházát. Erről szól a dokumentumfilm.

A kópházi Sarlós Boldogasszony búcsújáró templom felszentelésének 250. évfordulóját tavaly július 2-án ünnepelték. Ezen a napon, hosszú ideje, útnak indulnak magyar, horvát és német ajkú zarándokok, hogy együtt imádkozhassanak hazánk egyik lorettói Fekete Madonna kegyképe előtt.

A jeles évforduló alkalmából készítette el a kisfilmet a Filmever Stúdió Bárány Krisztián rendezővel, Verőcei Gábor és Holovitz Edgár operatőrökkel, illetve közreműködött Bárány Cintia Dóra és Mogyorósi Péter (Petar).

A film végigkíséri a zarándokok útját, illetve két kópházi kötődésű atya, Németh Antal és Mogyorósi Márk Ányos (Marko Anijan) mesél az emlékeikről. A szervezők szerdán mutatják be a filmet 18 órától a kópházi Művelődési házban, ahol a filmbemutatóval egyidejűleg debütál az idei horvát katolikus évkönyv is.

Több százéves hagyomány a búcsújárás, ahol a zarándokok különböző pontokról indulnak útnak célul véve Kópházát. Mi ennek a lelki eszenciáját szerettük volna elmesélni, melyben olyan kérdésekre kerestük a válaszokat, hogy a zarándokok miért indulnak útnak, s mivel tölti fel őket, valamint a kópházi horvát és magyar közösségnek mit jelent Fekete Madonna és annak misztériuma – avatott be Bárány Krisztián. Hozzátette, a film során bemutatják a zarándokokat is, akik között van olyan, aki a történelmi Magyarország területéről, a határtalan Várvidék osztrák részéről indult útnak. – A zarándokok közül sokan megjárták Európa jelentős búcsújáró helyeit, de ebben a filmben Kópháza van a fókuszban. A zarándokok a belső indíttatásukról is vallanak, valójában ez az, ami összeköti ezt a közösséget. Mogyorósi Ányost idézve a Sarlós Boldogasszony búcsújáró templom a találkozások helye, hiszen minden évben három nemzet, nemzetiségi tagjai gyűlnek itt össze – mondta.

A búcsújáró templomhoz kötődik a Nádasdy család legendája, miszerint a templomot Nádasdy Ferenc országbíró leányának, Eleonórának az emlékére építette. Eleonóra gyermekkora óta küzdött súlyos betegségében, s fogadalmat tett, hogy amennyiben felépül betegségéből, kolostorba vonul, és életét Istennek szenteli. Felépülése után azonban nagyhatalmú apja Wesselényi László grófhoz kívánta feleségül adni. A leányt ellenkezése dacára hozzáerőltették a grófhoz. A lakodalom estéjén nagy vihar támadt, és egy villám lesújtott Eleonórára, aki azonnal szörnyethalt. Bánatában Nádasdy Ferenc kápolnát építtetett azon a helyen. A kápolnát a XVIII. század közepén az alapjaitól kezdve újjáépítették, és ekkor nyerte el díszesebb formáját.

kisalfold.hu