Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

Hagyományt tartó közösség, közösséget tartó hagyomány

2022. július 2-án ünnepelték Kópházán a Sarlós Boldogasszony búcsújáró templom felszentelésének 250. évfordulóját. Negyed évezrede, hogy esztendőről esztendőre magyar, horvát és német ajkú zarándokok érkeznek, hogy együtt imádkozhassanak hazánk egyik lorettói Fekete Madonnájának kegyképe előtt. A szerda este Kópházán bemutatott rövidfilmből megismerhetjük, hogy a helyieknek miért fontos a Szent Szűz tisztelete.

Kópházán a búcsújárás hagyománya több száz évre tekint vissza. A környékbeli falvakból, sőt az Őrvidék ausztriai oldaláról is sokan indulnak ilyenkor útnak. A filmben Németh Antal kanonok és Mogyorósi Márk Ányos bencés szerzetes vall személyes kötődéseiről és arról is, hogy napjainkban mi lehet a valódi küldetése a kópházi kegyhelynek.

A kópházi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, Mogyorósi Péter/Petar hangsúlyozta: a már fél évezrede itt élő horvátoknak fontos megtartó erő a hit.
A horvát és magyar nyelvű rövidfilmben megismerjük a zarándokok motivációit is, akik különböző pontokról indulva egy irányba, együtt haladnak, egészen Kópházáig.

Elsődleges célunk volt, hogy feldolgozzuk és bemutassuk a helybéliek kötődését, miért is meghatározó számukra a Fekete Madonna legendája. Történeteik jól példázzák, hogy a felgyorsult világban, a 21. században miként is tarthat egy közösség életben egy több száz éves hagyományt – mondta Bárány Krisztián, az imázsfilm szerkesztő-rendezője.

A filmet a kópházi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat megbízásából, a horvátországi Központi Államigazgatási Hivatal támogatásával a Filmever Stúdió készítette. Az alkotás szerkesztő-rendezője Bárány Krisztián, operatőrei Holovitz Edgár és Verőcei Gábor. A film elkészítésében közreműködött Bárány Cintia és Mogyorósi Péter/Petar.

Magyar Nemzet