Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

Ismét nagyheti zarándoklat a Fertő-tájon


A Mária út egy újabb szakaszán folytatódott a tavaly első alkalommal megrendezett nagyheti zarándoklat. A hosszúra nyúlt télben hóeséssel, hófúvással és kemény mínuszokkal dacolva közel száz osztrák és magyar hívő tett meg 25 km-t Sarród és Kópháza között a húsvéti készülődés jegyében. A Fertő-táj Világörökség Egyesület partnerségével megvalósult osztrák-magyar határon átnyúló zarándok projekt eredményei termékeny talajra hullottak, ugyanis a térségi zarándok közösségek Soprontól Fertődig nagy lelkesedéssel vették birtokukba és használják a kitáblázott utat.

A határon átnyúló fejlesztés keretében nem csak irányítótáblák, kilométerkövek kihelyezésére került sor, hanem a szakrális csomópontokon, pihenőhelyeken Mária kapukat állítottak fel a projektpartnerek. Az úton való eligazodást útikönyv is segíti, illetve nagy zarándokutakhoz (El Camino) hasonlóan zarándok igazolványba gyűjthetik a zarándokok az egyes stációk pecsétjeit.

A fizikai infrastruktúra fenntartását a Fertő-parti zarándok közösségek (Fertőd, Fertőszentmiklós, Hegykő, Nagylózs, Kópháza, Sopron – Szt. Margit plébánia) biztosítják részben az irányító rendszer gondozásával, a Mária út jelzések festésével, hogy a távolabbról érkezők is biztonságban járják az utat. 2012 novemberben Fertőszéplakon tartották a Mária út képviselői és térségi önkéntesek az első találkozójukat, amelynek keretében a lelki és fizikai útfenntartás alapvetéseit ismerhették meg, továbbá az egyes szakaszok felelősei is kijelölésre kerültek Fertőújlaktól az Urak asztaláig, illetve Ágfalváig.

Az osztrák kezdeményezésre elindított nagyheti zarándok „szezonnyitóhoz” idén második alkalommal csatlakoztak a térségi zarándok közösségek. A Fertő-táj Világörökség Egyesület koordinációjában megvalósuló rendezvény magját a helyi csoportok tagjai alkotják, azonban idén is érkeztek résztvevők Győrből, Szombathelyről, illetve a Fertő zugból Boldogasszonyból (Frauenkirchen) és Pomogyból (Pammhagen) is.

A hit évében a zarándoklat hívószava: „Keljünk útra Máriával Krisztushoz” volt. Ez a mottó szó szerint megvalósult a zarándoklat során, mivel egy esztendőn át a Kópházi Kegytemplomban vendégeskedő Várvidéki Horvátok Máriacelli Vándor Madonnája is elkísérte az útra kelő keresztaljakat. A zarándokok az időjárás és távolság támasztotta kihívások mellett a zarándok keresztút stációinak végigelmélkedésével készültek húsvét vigíliájára. A zarándoklat lelki vezetője Dr. Reisner Ferenc hegykői plébános volt, a felolvasásokban, elmélkedésekben a Regnum Marianum soproni ifjúsági közösségei szolgáltak.

A megfáradt zarándokokat 15 órakor Dr. Pápai Lajos megyéspüspök fogadta a Kópházi Sarlós Boldogasszony kegytemplomnál, ahol a Mária kapu megáldását követően a közel száz zarándok püspöki kísérettel vonult be a szentmisére. A zarándokokkal és hívekkel teli templomban háromnyelvű szentmisét mutatott be püspök úr egyházmegyei és kismartoni paptársaival, majd zarándoklatot szeretetvendégség zárta a kópházi kultúrházban, ahol a hegykői Tornácos Panzió zarándok menüjét szolgálták fel a híveknek.

A különleges időjárási viszonyok igazi próbatétel elé állították az útra kelő keresztaljakat, de a kihívás által még emlékezetesebbé vált ez a nagyheti zarándoklat. Jövőre a boldogasszonyi zarándokok meghívására április 15-én, nagyhét keddjén Fertőszéplakról Frauenkirchenbe indul zarándoklat.

Vissi András
Fotó: Horváth Márton