Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

Megújultak Kópháza templomai


A mintegy kétezer fős, Sopron közeli Kópháza község nagy ünnepet ült május 20-án, pénteken. Annak örömére, hogy templomai megújultak, Pápai Lajos, a győri egyházmegye kormányzó püspöke, a munkálatok egyik fő támogatója és Ägidius Živković, Kismarton (Eisenstadt) püspöke mutatott be szentmisét a településen.

A hosszú ünneplés a népnyelvben mindmáig kápolnaként élő Sarlós Boldogasszony-templomban kezdődött, amelynek fűtési rendszerét újították fel. A szentmise után az elmúlt egy évben gyönyörűen renovált Szent Márton-templomhoz vonult a tömeg, ahol a horvát testvérváros, Busevec néptánccsoportja és a község iskolájának zenekara folklórműsort adott elő, a püspökök megáldották a felújított Mária-szobrot és első világháborús emlékművet, majd ünnepi beszédek hangzottak el. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a község és templomai fejlesztésének lelkes előmozdítója, Gordan Grlić Radman horvát nagykövet, Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője, Hepp Mihály, a magyarországi horvátok parlamenti nemzetiségi szószólója, Grubits Ferenc, a település polgármestere és Klemensits Ingrid, a nemzetiségi önkormányzat elnöke beszélt.

Az államtitkár hangsúlyozta: Szent Márton olyan szent, akit horvátok, magyarok, szlovákok, olaszok és franciák mind a magukénak vallanak, és joggal, mert ebben kétezer év kereszténysége, közös hagyományunk nyilvánul meg. Felelősségünk, hogy örökségünket hogyan ápoljuk, és hogyan adjuk tovább utódainknak. Kópháza az élő példája annak, hogy egyszerre nemzetiségi, vallási és kulturális tartalmú örökségről van szó, és nagy öröm, hogy ennek példaértékű gazdája a település horvát közössége.

Szöveg és fotó: Kiss Péter / Magyar Kurír