Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

Nagyheti zarándoklat a Mária úton


Hagyományteremtő céllal szervezte meg a Fertő-táj Világörökség Egyesület a nagyheti zarándoklást népszerűsítő rendezvényét, amelyen több mint százan vettek rész Magyarországról és Ausztriából.

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósul meg a PILGRIMAGE projekt, amelynek fő célja a Nyugat-Dunántúl és Kelet-Ausztria között évszázados hagyománnyal rendelkező máriacelli zarándokutak jelen kor igényeinek megfelelő életre keltése, illetve abból szakrális-, turisztikai termékek és kínálat kialakítása.

Az elmúlt két évben megtörtént az útvonalak kijelölése, bejárása és felmérése illetve a zarándokokat irányító táblák, kilométerkövek, jelzések kihelyezése és felfestése. A Nyugat-Dunántúli régióban Celldömölk és Kőszeg között halad Közép-Európa és a magyar nemzet két meghatározó kegyhelyét Csíksomlyót és Máriacellt összekötő Mária út (kb. 1.500 km) főútvonala. A főútvonalon kívül a régióban két mellékútvonal is kijelölésre került, amelyek közül a déli Vasvár, Körmend érintésével-, míg az északi a Fertőzugból indulva a Fertő-tájon és Soproni hegységen át halad Máriacell felé.

A nagyheti zarándoklat egyben szakaszavató is volt, amikor a több mint száz résztvevőnek utat mutattak a kihelyezett táblák és kilométerkövek. Az irányító rendszert a közeljövőben információs táblák és un. Mária kapuk egészítik ki, amelyek az út szakrális csomópontjaira (kegyhelyek, templomok) kerülnek. A Mária út teljes egészének és regionális szakaszának is a felavatására Nagyboldogasszonykor, 2012. augusztus 15-én kerül sor.

Az irányító rendszeren (táblák, kilométerkövek) kívül a projektben készül térkép, útikönyv, képeslapok, zarándok igazolvány és kisebb ajándéktárgyak. A projekt magyar partnerei a Vas Megyei Közgyűlés Önkormányzata illetve a Fertő-táj Világörökség Egyesület. Az Egyesület az út „térségi begyázódása és működésbe hozása” mellett feladatául vállalta, hogy a kiépülő zarándokutak a közép-európai szakrális utak nagy családjának egyenrangú hálózati társa legyen (Jakab út, Márton út, Gyöngyök útja), illetve az útvonal mentén fekvő önkormányzatok, plébániák, szállásadók és vendéglátó helyek a különböző igényeknek megfelelően spirituális és turisztikai termékeket, szolgáltatásokat dolgozzanak ki a zarándokoknak.

A nagyheti zarándoklat az egykori határsáv, a kitáblázott Mária út 21 km-es szakszán haladt végig a Kópházi kegytemplomtól Harka, Muck, Hermes és Magas bérc érintésével az Urak asztalához.
A zarándoklat lelki vezetője Reisner Ferenc hegykői plébános volt, a záró szentmisét az Urak asztalán Pál László Eisenstad – StGeorgeni plébános Reisner Ferenccel és Németh Antal kópházi plébánossal mutatták be. A kétnyelvű szentmisén a szikrai (Sieggraben) önkormányzat vezetői és a falu hívő közössége is képviseltette magát, akik a Mária út 6 km-es ausztriai szakaszán zarándokoltak fel az Urak asztalához.

A rendezvény az ausztriai kezdeményezéshez kapcsolódott, amely keretében immár három éve Salzburg, Tirol tartományokban (az idei évben már Alsó-Ausztriában és Stájerországban is) több helyen nagy hét kezdetén útra kelnek zarándok közösségek, csoportok, hogy a húsvétra készülődve felhívják a zarándoklás (test-, lélek- és közösség építő) jótéteményeire a figyelmet.

Magyarországon első alkalommal került sor nagyheti „promóciós”, zarándoklást népszerűsítő akcióra, amelyen főként a környékbeli zarándok közösségek (Hegykő, Kópháza, Sopronkövesd, Fertőd, Sopron) vettek részt, de együtt zarándokoltak a Mária Út Egyesület vezetői és az NYME győri Apáczai Kar vallási turizmus szakos hallgatói is. A rendezvényen keresztül a szervezők olyan önkénteseket is kívánnak „toborozni”, akik bekapcsolódnak a térségi zarándokút működtetésbe, fenntartásába (út karbantartás, zarándokok kísérés, rendezvény szervezés).

Vissi András