Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

Nagyheti zarándoklat a Mária-úton


Harmadik alkalommal szervezte meg a Fertő-táj Világörökség Egyesület nagyheti zarándoklatát április 15-én a Mária-úton. Az idei évben a Sopron és Hidegség közötti 18 km-es szakaszra esett a választás. A szervezők célja a rendezvénnyel, hogy az osztrák-magyar határtérségben kiépült Mária-utak csoportos zarándoklat keretében bejárásra és bemutatásra kerüljenek, a zarándoklást, mint test- és léleképítő, evangelizációs és egyben rekreációs tevékenységet népszerűsítsék, illetve a húsvét vigíliájára a teremtett természeti környezetben készülhessenek a zarándokok.

Tavaly a márciusi télben, hófúvásban és erős mínuszokban Sarród és Kópháza között megtett utat követően a szervezők jobb időben bizakodva várták az április idusára csúszott nagykeddi zarándoklatot. A korán jött tavasz ellenére április 15-én reggel hűvös, szeles, de napos idő várta a közel 130 zarándokot Sopron Fő terén.

A térségi keresztaljakat (Süttör, Fertőszentmiklós, Nagylózs, Sopronkövesd, Hegykő, Kópháza és a soproni Szent Margit-plébánia) Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke köszöntötte elsőként. Örömét fejezte ki, hogy a térségi zarándokutaknak és zarándokmozgalomnak az egyesület felvállalta a koordináló szerepét és a lelki és közösségi értékeken túl a zarándokutak a térség turizmusának egyre jelentősebb kiegészítő kínálatává válnak. Az idei zarándoklat díszvendége Mariazell és az ottani turizmus egyesület volt. Johann Kleinhofer ügyvezető nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Magyarországról évente több ezer gyalogos zarándok indul útnak Mariazellbe. Tiszteletük és hálájuk jeléül idén ők jöttek el a térségi zarándok közösségekhez. Mariazell nem egy távoli, nehezen-, testi és lelki küzdelmek, lemondások árán elérhető cél, hanem minden zarándok szívéhez és lakhelyéhez közelálló lelki központ, ami a Mária-út egészén szeretne jelen lenni. A zarándokokat Dr. Reisner Ferenc hegykői plébános indította áldásával útjukra, illetve Ferenc atya lelki vezetésével a keresztutat 5 stációban elmélkedték végig a hívek. A modern technikai berendezéseknek (runtastic) köszönhetően azt is tudjuk, hogy a zarándokok 18,79 km-t tettek meg 5 óra 8 perc alatt. Az átlagsebesség 3,7 km volt óránként és átlagosan 3 900 kalóriát égetett el egy-egy résztvevő. Az út igazi ajándéka az üde zöld nyiladozó természet, a vakítóan sárga és bódító virágillatú repcetáblák, a fertőbozi Gloriette-kilátóból a Fertő-tó végtelen panorámája a Lajta-hegységgel a háttérben, a néha viharos széllökések és a kék égen kergetett felhők voltak.

A zarándoklatot hálaadó szentmise zárta a hidegségi papkertben, majd a kifáradt zarándokok a fertődi Gránátos Étterem jóvoltából marhagulyás-levessel és almás rétessel csillapíthatták farkaséhségüket. A mariazelli vendégek minden résztvevőnek „Isten hozott, Mariazell” feliratú mézeskalács szívvel kívántak áldott húsvéti ünnepeket. Reisner atya a rendszerváltást követő mariazelli gyalogos zarándoklat szervező munkájáért a Mariazeller Land Turizmus Egyesület oklevelét vehette át, illetve Mariazell polgármesterétől egy karórát kapott ajándékba. A zarándokok között egy mariazelli hétvégét sorsoltak ki, amit Nyikos Mihályné fertődi zarándok vehetett át Johann Kleinhofer ügyvezetőtől.

A tervek szerint 2015-ben nagyhét keddjén (március 31.) csillagzarándoklatot szerveznek az osztrák-magyar Fertő-táj zarándokcsoportjai és zarándokútjai. A közös cél Frauenkirche (Boldogasszony) lesz, ahova Nezsiderből és Mosoni síkról a Jakab úton, valamint Fertőszéplakról a Mária-úton indulnak zarándokcsoportok.

Vissi András
Fotó: Karakai Soma, Pápai Zsolt