Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

„Nekünk kell békét teremtenünk” – lélekemelő rövidfilm készült Kópháza kegytemplomáról

2022. július 2-án ünnepelték Kópházán a Sarlós Boldogasszony búcsújáró templom felszentelésének kétszázötvenedik évfordulóját. Ezen a napon, hosszú ideje, útnak indulnak magyar, horvát és német ajkú zarándokok, hogy együtt imádkozhassanak hazánk egyik lorettói Fekete Madonna kegyképe előtt. Az erről szóló rövidfilm ezt az utat követi végig, miközben megismerteti az embert, aki évszázadok óta őrzi és ápolja ezt a különleges hagyományt.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei településen a búcsújárás hagyománya több száz évre tekint vissza, tavaly is sokakat vonzott a Sarlós Boldogasszony-templomba. A rövidfilm a búcsújáró templom felszentelésének kétszázötvenedik évfordulójára készült. A jeles alkalomkor, 2022. július 2-án magyar, horvát és német ajkú zarándokok indultak útnak, hogy együtt imádkozzanak hazánk egyik lorettói Fekete Madonna kegyképe előtt. Az alkotásnak – amely magyar és horvát nyelven is megtekinthető – köszönhetően megismerhetjük, hogy a helyiek számára miért fontos Szűz Mária. Ezen kívül Németh Antal kanonok, valamint Mogyorósi Márk Ányos bencés szerzetes vall a kegyhelyhez való személyes kötődéseikről, továbbá megismerhetők a zarándokok motivációi is, akik ugyan több nemzet képviselői, de egységbe kovácsolja őket a kegykép misztériuma.

„Ez a szentély a találkozások helye, három nemzet találkozik itt a búcsú ünnepén”

– vallja Mogyorósi Márk, aki egyébként kópházi születésű.

Bárány Krisztián, az imázsfilm szerkesztő-rendezője elmondta, az alkotók elsődleges célja az volt, hogy feldolgozzák és bemutassák, mit ad a helybéliek számára a Fekete Madonna legendája.

„Történeteik jól példázzák, hogy a 21. század felgyorsult világában miként is tarthat egy közösség életben egy többszáz éves hagyományt”

– mondta a fiatal filmes szakember.

Az alkotás gyönyörűen fényképezett, amely Holovitz Edgár és Verőcei Gábor operatőrök munkáját dicséri. A képek adta erős érzelmi hatást pedig a filmzene egyszer szívbemarkoló, másszor felemelő dallamai erősítik. A tetőpontot ezeken kívül még a megszólalók szavai is megkoronázzák, amikor elmondják, hogy a kegyképnek és az előtte elmondott búcsúmisének felszabadító ereje van.

„Ez a hely a találkozások helye. A nők könnyei mindig nagy érzelmek jelei, és ezt itt is sokszor látjuk. De, amikor a férfiak szemében is ott látjuk a könnyeket, az még erőteljesebb”

– vallja Mogyorósi Márk Ányos. A szereplők azt is kiemelik, a hívő embereknek napjainkban is fontos feladatuk van, és a hit megtartó ereje, valamint a közösségben megélt lelki megerősödés különösen fontosak.

„Ebben a világban, amikor körülöttünk és közel hozzánk háborúznak, nekünk kell valahogy békét teremtenünk”

– hangsúlyozta a filmben Mogyorósi Márk Ányos bencés szerzetes.

A tízperces alkotást a Kópháza Horvát Nemzetiségi Önkormányzat megbízásából és a horvátországi Központi Államigazgatási Hivatal támogatásával készítette a Filmever Stúdió.

Nádudvari Péter
katolikus.ma