Va obrambi Črne Madone ✝ A Fekete Madonna oltalmában
In der Obhut der Schwarzen Madonna ✝ Under the protection of the Black Madonna

Soproniak Mária-útja Kópházára


Gyalogos zarándoklatot szervezett a soproni Szent Margit Plébánia május utolsó napján (a Szűzanya hónapjának mintegy lezárásaként) a közeli Kópháza Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt kegytemplomába. Az esti zarándoklaton a soproni és kópházi hívek sokasága megtöltötte a kegytemplomot.

A Szűzanya hónapjának lezárásaként, immár harmadik alkalommal zarándokoltak a soproni Szent Margit Plébánia hívei a gyönyörű kópházi kegyhelyre. A mintegy hetven fős csoportot Bognár István plébános atya vezette, s a lőveri hívek mellett Kaposi Gábor, a Szent Orsolya Iskola püspöki biztosa kísérte diákjaival együtt. A zarándokok tavaszillatú lőveri utakon este fél 7-kor indultak a Julianeumból, és a szelíd harkai dombokon keresztül, a naplemetével együtt érkeztek meg a templomba. Addigra már a gyalogos zarándoklatot nem vállaló hívek is odaértek: ki busszal, ki gépkocsival. A csoportokat a kópházi hívek és plébánosuk, Németh Antal atya várta.

A mintegy 14 km-es út minden fáradságát feledtetni tudta a felcsendülő gyönyörű ének, midőn betöltötte a templomot a „Köszönteni jöttünk, ó, Mária….”Az áhitat, az öröm és a könyörgés pillanatai emelték fel a lelkeket a Szent Szűzhöz. Az este 9 órakor kezdődő szentmisét István atya és Antal atya közreműködésével Kaposi Gábor atya celebrálta, a prédikációt István atyától hallottuk. Szavai nyomán megnyíltak a szívek, s néha a könnyek is megeredtek. A szentmise végén Gábor atya újmisés áldását adta a jelenlévőkre, majd mindannyian elénekelték a horvát hívek himnuszát. Ezt követően a kópháziak szeretetvendégségét élvezték a jelenlévők.

Mindenki, aki részese volt ennek a zarándoklatnak, de különösen a felnőttek között feltűnő gyermekek és fiatalok – a jövő zarándok-ígéretei – nagy lelki élményként élték meg ezt a szép estét.

Kovács Margit